CHURCHTOWN
Menu
SCULLION
ARCHITECTS
Client
Private
Location
Chrurchtown, Dublin
Year
2021
Size
300 sqm
Type
Residential
CHURCHTOWN

On this extension to a 1930s house, the existing kitchen was located in a utilitarian dark corner of the original ground floor.  Our clients were interested in forming a new room that was a continuation of the gentle formality of the main house; rather than extend with a scale-less and alien annex. Our brief was to reposition the kitchen in a manner that reflected its centrality to family life and was supportive of the original house.

We gave new character to the entrance hallway by lining the walls with wainscoting and extending through an oak-lined lobby, concealing a wet bar.  

In the view ahead, terrazzo steps lead to a generous dining-room.  The view to the garden overlooks a circular dining area wrapped with curved glass. High clerestory windows bring sunlight in until afternoon, and open to exhaust warm air in summer. The curved form creates a calm captured dining space, removed from the foot traffic of people passing through to the garden, and was inspired by the Victorian glass conservatories at Ballyfin and Dunfillan by Richard Turner.

Externally, slender metalwork support gutters and conceal downpipes adding enrichment and delicacy in a manner similarly deployed to the external joinery on the front façade fascias and bay windows of the original house.

Inside new oak joinery conceals the appliances, pantry and utility door, while white terrazzo forms work surfaces and protective wall linings.

In re-planning the home, the kitchen is now at the heart of family life whilst the original house is renewed and given space to breathe and be valued.

Client
Private
Location
Chrurchtown, Dublin
Year
2021
Size
300 sqm
Type
Residential
CHURCHTOWN

On this extension to a 1930s house, the existing kitchen was located in a utilitarian dark corner of the original ground floor.  Our clients were interested in forming a new room that was a continuation of the gentle formality of the main house; rather than extend with a scale-less and alien annex. Our brief was to reposition the kitchen in a manner that reflected its centrality to family life and was supportive of the original house.

We gave new character to the entrance hallway by lining the walls with wainscoting and extending through an oak-lined lobby, concealing a wet bar.  

In the view ahead, terrazzo steps lead to a generous dining-room.  The view to the garden overlooks a circular dining area wrapped with curved glass. High clerestory windows bring sunlight in until afternoon, and open to exhaust warm air in summer. The curved form creates a calm captured dining space, removed from the foot traffic of people passing through to the garden, and was inspired by the Victorian glass conservatories at Ballyfin and Dunfillan by Richard Turner.

Externally, slender metalwork support gutters and conceal downpipes adding enrichment and delicacy in a manner similarly deployed to the external joinery on the front façade fascias and bay windows of the original house.

Inside new oak joinery conceals the appliances, pantry and utility door, while white terrazzo forms work surfaces and protective wall linings.

In re-planning the home, the kitchen is now at the heart of family life whilst the original house is renewed and given space to breathe and be valued.

Client
Private
Location
Chrurchtown, Dublin
Year
2021
Area
300 sqm
Type
Residential
CHURCHTOWN

On this extension to a 1930s house, the existing kitchen was located in a utilitarian dark corner of the original ground floor.  Our clients were interested in forming a new room that was a continuation of the gentle formality of the main house; rather than extend with a scale-less and alien annex. Our brief was to reposition the kitchen in a manner that reflected its centrality to family life and was supportive of the original house.

We gave new character to the entrance hallway by lining the walls with wainscoting and extending through an oak-lined lobby, concealing a wet bar.  

In the view ahead, terrazzo steps lead to a generous dining-room.  The view to the garden overlooks a circular dining area wrapped with curved glass. High clerestory windows bring sunlight in until afternoon, and open to exhaust warm air in summer. The curved form creates a calm captured dining space, removed from the foot traffic of people passing through to the garden, and was inspired by the Victorian glass conservatories at Ballyfin and Dunfillan by Richard Turner.

Externally, slender metalwork support gutters and conceal downpipes adding enrichment and delicacy in a manner similarly deployed to the external joinery on the front façade fascias and bay windows of the original house.

Inside new oak joinery conceals the appliances, pantry and utility door, while white terrazzo forms work surfaces and protective wall linings.

In re-planning the home, the kitchen is now at the heart of family life whilst the original house is renewed and given space to breathe and be valued.

No items found.
No items found.
No items found.
MORE PROJECTS
View All