PRINTMAKING STUDIO
Menu
SCULLION
ARCHITECTS
Client
Grangegorman Development Agency
Location
Grangegorman Campus, TU Dublin
Year
2020-
Size
320 sqm
Type
Arts
PRINTMAKING STUDIO

The building is located where the fringe of the newly emerging Grangegorman TU Dublin campus meets the industrial landscape of the former Broadstone railway station and Dublin city bus depot.

At first, the project was potentially destined to provide modular cabins housing the Printmaking Workshop. During the early stages of our research, our team demonstrated better value for money with a more permanent, robust and flexible solution offering a multitude of future uses. Notwithstanding the economic benefits, a fit-for-purpose environment offers very significant gains for the users, the University and a social dividend for the communities of the local neighbourhood.

We did not want to make a Workshop which was a presentation or pastiche of an industrial space. Instead, we were searching for a place of specific character, a place for production, a place to be robustly engaged with and altered.

A short delivery programme demanded forms of construction that were commonplace and simple to build. Construction details are limited in number, unsophisticated but purposeful. The saw-tooth roof form is orientated optimally, with fully glazed north lights and south facing sloped roofs hosting a full array of 40 photovoltaic panels on the southernmost bay.

The building is distinguished on the campus by the silhouette of its pitched roofs and its expansive bright white interior.  A generalized shed would not readily facilitate the production and display of small and medium sized work.  As a result, subtle spatial characters such as the low truss booms, caryatid-like UC columns, moveable walls on castors and a fully glazed studio annex to the south produce nodal points and overlapping room-like divisions within a simple enclosure.  The floor-to-ceiling glazed studio annex is set about 50cm higher than the footpath outside.  The soffit of this space is flat so that one is drawn to the trees and wide pedestrian walkway outside. In this way, the campus is drawn into the workshop, and this ‘shop window’ also permits the workshop to be projected into the campus

In association with PLUS Architecture.

Client
Grangegorman Development Agency
Location
Grangegorman Campus, TU Dublin
Year
2020-
Size
320 sqm
Type
Arts
PRINTMAKING STUDIO

The building is located where the fringe of the newly emerging Grangegorman TU Dublin campus meets the industrial landscape of the former Broadstone railway station and Dublin city bus depot.

At first, the project was potentially destined to provide modular cabins housing the Printmaking Workshop. During the early stages of our research, our team demonstrated better value for money with a more permanent, robust and flexible solution offering a multitude of future uses. Notwithstanding the economic benefits, a fit-for-purpose environment offers very significant gains for the users, the University and a social dividend for the communities of the local neighbourhood.

We did not want to make a Workshop which was a presentation or pastiche of an industrial space. Instead, we were searching for a place of specific character, a place for production, a place to be robustly engaged with and altered.

A short delivery programme demanded forms of construction that were commonplace and simple to build. Construction details are limited in number, unsophisticated but purposeful. The saw-tooth roof form is orientated optimally, with fully glazed north lights and south facing sloped roofs hosting a full array of 40 photovoltaic panels on the southernmost bay.

The building is distinguished on the campus by the silhouette of its pitched roofs and its expansive bright white interior.  A generalized shed would not readily facilitate the production and display of small and medium sized work.  As a result, subtle spatial characters such as the low truss booms, caryatid-like UC columns, moveable walls on castors and a fully glazed studio annex to the south produce nodal points and overlapping room-like divisions within a simple enclosure.  The floor-to-ceiling glazed studio annex is set about 50cm higher than the footpath outside.  The soffit of this space is flat so that one is drawn to the trees and wide pedestrian walkway outside. In this way, the campus is drawn into the workshop, and this ‘shop window’ also permits the workshop to be projected into the campus

In association with PLUS Architecture.

Client
Grangegorman Development Agency
Location
Grangegorman Campus, TU Dublin
Year
2020-
Area
320 sqm
Type
Arts
PRINTMAKING STUDIO

The building is located where the fringe of the newly emerging Grangegorman TU Dublin campus meets the industrial landscape of the former Broadstone railway station and Dublin city bus depot.

At first, the project was potentially destined to provide modular cabins housing the Printmaking Workshop. During the early stages of our research, our team demonstrated better value for money with a more permanent, robust and flexible solution offering a multitude of future uses. Notwithstanding the economic benefits, a fit-for-purpose environment offers very significant gains for the users, the University and a social dividend for the communities of the local neighbourhood.

We did not want to make a Workshop which was a presentation or pastiche of an industrial space. Instead, we were searching for a place of specific character, a place for production, a place to be robustly engaged with and altered.

A short delivery programme demanded forms of construction that were commonplace and simple to build. Construction details are limited in number, unsophisticated but purposeful. The saw-tooth roof form is orientated optimally, with fully glazed north lights and south facing sloped roofs hosting a full array of 40 photovoltaic panels on the southernmost bay.

The building is distinguished on the campus by the silhouette of its pitched roofs and its expansive bright white interior.  A generalized shed would not readily facilitate the production and display of small and medium sized work.  As a result, subtle spatial characters such as the low truss booms, caryatid-like UC columns, moveable walls on castors and a fully glazed studio annex to the south produce nodal points and overlapping room-like divisions within a simple enclosure.  The floor-to-ceiling glazed studio annex is set about 50cm higher than the footpath outside.  The soffit of this space is flat so that one is drawn to the trees and wide pedestrian walkway outside. In this way, the campus is drawn into the workshop, and this ‘shop window’ also permits the workshop to be projected into the campus

In association with PLUS Architecture.

No items found.
No items found.
No items found.
MORE PROJECTS
View All